Gerbiilit ovat suosittuja lemmikkeinä muun muassa sen takia, että ne eivät ole yöeläimiä. Ne eivät myöskään virtsaa paljon ja ovat sen vuoksi melko hajuttomia. Gerbiilit elävät yleensä 3-5 vuotta, mutta vanhempiakin toki on. 
 

Hankinta

Koska gerbiilit lisääntyvät nopeasti, ei kannata hankkia urosta ja naarasta, vaan mieluiten kaksi samaa sukupuolta olevaa. Urokset tulevat yhtä hyvin toimeen keskenään kuin naaraatkin. Gerbiilit ovat laumaeläimiä, joten niitä ei tulisi koskaan pitää yksin. 
Gerbiilit ovat luovutusikäisiä aikaisintaan kuuden viikon ikäisinä. Ne ovat yleisiä eläinkaupoissa, mutta niitä saa  myös kasvattajilta, joilla on tarjolla useita ihastuttavia värimuunnoksia, mutta viime aiikoina on myös eläinkaupojen värikirjo laajentunut.

Häkki
Gerbiilille olisi paras hankkia häkin sijasta terraario, koska ne jyrsivät häkin kaltereita, jolloin niiden karvat kuluvat kuonosta ja ihokin saattaa hankautua rikki. Terraario on paras vaihtoehto myös siksi, että gerbiileillä tulisi olla paljon purua, jotta ne voivat kaivaa tunneleita. Häkistä purut lentelevät ympäri huonetta. Terraarioonsa gerbiilit tarvitsevat pesäkopin esim. kukkaruukusta, juomapullon ja ruokakupin. Pesäkoppi ei saa olla muovia, koska gerbiilit jyrsivät kaikkea ja terävät muovinpalat voivat vaurioittaa sen ruoansulatuselimiä. Pesän pehmikkeeksi sopii esim. vessapaperi tai kuiva heinä. Gerbiilille kannattaa antaa jyrsittäväksi vessapaperirullia, ne pitävät niiden jyrsimisestä. Kuivikkeeksi käy eläinkaupoista saatava kutterinpuru. Gerbiileille ei saa laittaa juoksupyörää, koska niiden häntä voi vahingoittua väliin jäädessään!
 
                                                              

Ruokinta
Gerbiilin pääruokaa on siemensekoitus tai rotta/hiiripelletti, jota sillä on oltava aina saatavilla. Valitse sellainen siemensekoitus, jossa ei ole paljoa pähkinöitä eikä auringonkukansiemeniä, sillä ne lihottavat ja saavat turkin rasvaiseksi ja voivat aiheuttaa gerbiilille maksavaurioita. Niillä olisi hyvä olla myös kuivaa heinää. Gerbiilinkin hampaat kasvavat koko ajan, joten sille tulisi antaa kovaa jyrsittävää esim. koirankeksejä, kuivaa leipää tai puunoksia. Gerbiili tarvitsee myös tuoretta ravintoa. Erilaiset vihannekset ja marjat sopivat hyvin gerbiilin ruoaksi. Niille voi lisäksi syöttää erilaisia puuroja. Vaikka gerbiilit eivät paljoa juokaan, tulee niillä olla aina saatavilla raikasta vettä. Niille voi silloin tällöin antaa myös jauhomatoja, joita saa eläinkaupoista.

Käsittely

Gerbiili tulee totuttaa jo poikasena käsittelyyn. Sitä ei saa koskaan nostaa hännästä, sillä silloin käy pian niin, että gerbiilin häntänahka lähtee irti ja häntä amputoituu itsestään, koska nahka ei kasva uudelleen. Gerbiilin saa houkuteltua käteen makupalan avulla. Kun se on kämmenelläsi, pidä toisella kädellä sitä varovasti niskanahasta kiinni. Gerbiili ei kuitenkaan tykkää olla kauaa paikallaan. 

Hoito

Gerbiili tulisi päästää säännöllisesti jaloittelemaan huoneeseen. Tällöin tulee varmistaa, ettei sen ulottuvilla ole sähköjohtoja tai pieniä rakoja, joihin gerbiili pääsisi ryömimään, mutta joista se ei ehkä pääsisi pois. Sitä on pidettävä silmällä koko ajan, kun se on vapaana. Gerbiiliä ei missään tapauksessa saa jahdata se ollessa huoneessa vapaana. Se on saatava takaisin asuntoonsa vaikkapa houkuttelemalla se vessapaperirullan sisään ja peittämällä rullan suut käsillä ja siirtämällä se sitten terraarioon. Terraario tulee siivota säännöllisesti, mutta koska siellä tulee olla paljon purua (10-20cm) eivätkä gerbiilit virtsaa paljoa, sitä ei tarvitse siivota kuin ehkä kahden tai kolmen viikon välein. Gerbiilit tarvitsevat turkin kunnossa pysymiseksi pari kertaa viikossa hiekkakylpyjä chinchillankylpyhiekassa. 

gerbiili1.jpgtossa on kuva gerbiilistä 

:)